Страници

Translate

петък, 26 април 2013 г.

Интимен наръчник за блогъри - Ник Сполдинг

"Не четете на публично място!" Много правилен съвет. Ето още няколко: Не четете в една стая с хора, които могат да ви гледат странно, ако се изхилите като побъркана хиена; Не четете ако в същото време ядете; Не четете ако пиете вода, биричка или каквото и да е - ще се опръскате. Не четете ако нямате чувство за хумор.
Какво да кажа, обичам да съм в крак с излизащото на книжния пазар. Тази книга мина малко под радара ми, защото не е категоризирана от Хеликон  като любовен роман, а само като хумористичен.
Е, за какво са заблудените читатели, все пак?
И за да не плещя глупости, ето за какво все пак става въпрос:
Джейми и Лора са двама трийсет и няколко годишни и сами. Отчаяно опитващи се да променят този факт /че си нямат половинки, годините няма как/, те преминават през Ада на така наречените срещи с непознати, скоростни срещи, срещи с препоръчани от приятели непознати и т.н. злополучия. Двамата кръжат един около друг в продължение на няколко месеца, докато накрая не се сблъскват - буквално. За щастие, няма пострадали. Само натъртен гръбнак и сцепено коляно.
И това щеше да е една много плоска книга, ако не беше толкова невероятно смешна. Джейми и Лора говорят в първо лице - Джейми в блога си, Лора - в дневника си и всеки разказва /на себе си и на света/  преживелиците си. Включително катастрофалните и умопомрачителни преживелици един с друг.
Едит: Реших да добавя едно предупреждение: за хората, които не си падат такъв тип хумор - дайте шанс на книгата. Аз лично съм от този тип - скривам си очите ако на главния герой се случва нещо засрамващо.
Ник Сполдинг прави за любовния жанр това, което направи Тери Пратчет за фентъзито и Пол Ливайн за съдебния трилър. С други думи вкара хумор. Умопомрачителен. Книжката е лека и забавна и не се преструва на нещо, което не е. Няма дълбоки прозрения, няма сърцераздирателни драми. Освежаващо, нали? Предлага няколко часа чисто удоволствие и не иска нищо друго, освен смеха ви. В най-невероятни и неудобни ситуации.



2 коментара:

Topcho каза...

Здрасти, от известно време следя блога ти и реших да се обадя да кажа колко ми е весело да го чета :)А тази книжка я подминах вчера в Хеликона.... сега какво, ще трябва да се връщам :)

Найти каза...

Здравей! Аз също наглеждам твоя блог, много интересно местенце.
"Интимен наръчник..." е забавна, е, не е лишена от някои грешки в превода, но пък ще си прекараш весело с двамата герои!
Надявам се да ти хареса и благодаря за коментара!:)