Страници

Translate

четвъртък, 18 април 2013 г.

БДСМ литературата - тръпката, фетишът и табуто

Нека не се лъжем, едно нещо движи света. Не, нямам предвид икономическия интерес, макар и той да е решаващ фактор.
Но понеже няма как да открием нова Америка, а почитателите на любовни романи съвсем естествено се отегчават лесно, трябваше да се престрашим за нещо ново. Нещо пикантно. Нещо противоречиво.
С други думи, БДСМ.
Интересът ми пробуди печално известната 50 нюанса сиво и от там нещата тръгнаха лавинообразно - исках да докажа на себе си, че БДСМ не е това, което го изкарва Е Л Джеймс. О, оказах се права.
Няма да се разпростирам в разяснения какво е и какво не е БДСМ. Български източници на информация има, има и форуми. Капацитетът на информация на английски, разбира се, е далеч по-голям. Който търси, намира. Ще се спра само на два аспекта, които ми направиха впечатление:
1. БДСМ и границите.
Повечето хора, да не кажа всички, имат представата за БДСМ сексуалните отношение като за нещо напълно лишено от ограничения. Грешка. Първо, БДСМ не включват автоматично секс. Второ, в този свят има много повече правила, отколкото обикновения /ванила/ секс. Можеш да изживееш всяка своя фантазия. Но без да прекрачваш границите - на партньора си и своите.
2. Подчиненият/робът/пасивният държи целия контрол.
Вързан, окован в белезници, с превръзка на очите, с крака, пристегнати в спредер, подчиненият е шефът. Само да прошепне думата за стоп /safeword/ и всичко приключва.

Впускайки се в проучване, съвсем нормално попаднах на цяла камара еротично-любовни БДСМ романи с различна степен на натовареност.
Борба за надмощие между двама бивши, нуждата от контрол и свободата да не се налага да решаваш.










Псевдо-историческо-фентъзи без особени претенции или сюжет. Но пък с много, много секс.








Младеж открива колко много го възбужда шефът да го командва. И пляска.
Двамата си заживяват щастливо заедно.
Много красива и подходяща корица, между другото.







Серията Hammer на Sean Michael. Това не е цялата, но да не прекаляваме с картинките. Честно казано, захванах три книги, но не успях да довърша никоя от тях. В крайна сметка колкото и вариации на тема kinky секс да прави човек, накрая пак омръзва.

Книга първа от общо три-четири... не съм сигурна колко ... романа относно БДСМ връзката между Тобайъс и Ноа. Прочетох първата. Натоварена със секс, но успя да ме задържи докрай, може би заради по-доброто предаване на психологията на БДСМ. Но определено чувствах нуждата от почивка след като я завърших.





Изводът, който направих - дори БДСМ еротиката е почти напълно консервативна. Парадоксално ли? Не. Жените продължават да заемат лъвския дял от читателите на любовно-еротичния жанр, а жените харесват силни мъже. Ерго, няма да намерите хетеро еротика, в която мъжът да не е доминатор. По-обезпокоителното от тази скучна монохромност е фактът, че никоя от прочетените от мен БДСМ примери нямаше сюжет. "А и Б се срещат, правят секс, решават че са влюбени, правят още и още секс и живеят щастливо" не е сюжет. Няма ли конфликт, няма и история.
Явно за да получа каквото искам, ще трябва сама да си напиша история.

Което, между другото, не е лоша идея...

Няма коментари: