Страници

Translate

събота, 31 август 2013 г.

Seduces by a Pirate - Eloisa James

Не, не съм заспала зимен сън посред късно лято. Тук съм и чета. Е, не пиша, но това е друга история. И понеже ме хвана срам, реших последния ден от месец Август да бъде посветен на нещо малко, сладко и чаровно.
Най-накрая дойде ред на пиратите на Елоиза Джеймс.

Сър Грифин Бари изскочил през прозореца на спалнята си на седемнадесет години, след като първата му брачна нощ се развила повече от злополучно. Отишъл в най-близката кръчма, напил се и на сутринта се събудил сред екипажа на пиратски кораб. Години по-късно той е пират, от когото всички се страхуват, капитан на Летящата Попи /корабът, наречен на съпругата му, която си спомня бегло, но с добро чувство/.
Но какво се случва, когато един пират се прибира у дома при съпругата си и то след толкова години? А дали всъщност му е съпруга, след като не са консумирали брака? А какво се случва, когато вратата на дома му е отворена не от друг, а от...

Добрее, няма да издавам повече от сюжета. Историята е кратичка, спокойно можете да я прочетете за няколкото часа път до гръцкия плаж /стига да не шофирате вие/, така че ще оставя удоволствието да научите всички неочаквани и забавни детайли около двамата ни герои.
Грифин и Фийби са сладури от където и да ги погледнеш. Докато четях резюмето се опасявах, че това твърде много ще прилича на някоя от онези истории от края на 80-те години. Знаете ги, имаха твърде безвкусни корици с Фабио, героят беше типичният мучащ мачо, а героинята - пърхаща с мигли патка. Слава на Елоиза Джеймс, грешах.
Разбира се, Грифин няма как да е пълнокръвен пират ако му липсва мачовщината, но тя е чудесно балансирана от чувството му за хумор и историята между него и Фийби, когато е бил на седемнадесет. Фийби от друга страна не е слабохарактерна лигла, а отстоява своето пред него и искрите между тях започват да хвърчат от първия миг на подновеното им запознанство. Умна, упорита, състрадателна, без излишен свян, тя може и да не е типичен представител на историческата епоха, но това определено я прави по-интересна и близка на съвременната читателка.
Както казах, това е по-скоро повест, отколкото роман и ще трябва да преглътнете бързо развиващото се действие /и чувства между двамата герои/. Дали ще имате проблеми с това или не зависи доколко Грифин, Фийби и останалите второстепенни персонажи са ви влезли под кожата.
Като цяло, историята ще удовлетвори глада ви за романтика и свястно изградени герои, без да отнема много от времето, заделено за плуване в морето и спане под чадъра.

Няма коментари: