Страници

Translate

вторник, 29 октомври 2013 г.

Препрочетено: Сърце на жена - Лори Фостър

Напоследък нямам почти никакво желание да захващам нови книги. Е, може и да имам от снощи. Винаги в такива случаи се обръщам към нещо познато, но отчасти забравено. Нещо, което съм запомнила с хубаво и което гарантирано ще ми върне настроението за четене. Поради тази причина разкривам нова рубрика Препрочетено. В нея ще коментирам стари  неактуални издания от нашия пазар.
От гърба на корицата: Джо Уинстън има установен ред с жените - той съществува, те припадат. С изпепеляващия си поглед и очарованието на неустоим мачо стил, Джо може да има всяка жена.
С изключение на една, която той наистина иска до полуда. Луна, малката магьосница, жената, която също тайно го желае, но не може да си позволи просто да преспи с него. Тя иска много повече.
И тогава се появяват две деца - изоставени сирачета, нейни роднини, за които Луна трябва да се погрижи. Попаднала изведнъж в злокобния водовъртеж на заплахи и смърт, на измама и подлост, тя отчаяно се нуждае от помощ. И се обляга на могъщото рамо на Джо. Мъжът, който трябва да промени себе си - мисленето и привичките си, за да грабне не просто жената, а нейното жадно за обич сърце...
Така написано, резюмето изглежда странно на пръв поглед и може да хвърли в смут объркания читател. Драма ли да очаква? Или може би някакъв ърбън фентъзи елемент? Не. Това си е чисто и просто мейнстрийм любовен роман.
Сърце на жена е като захарен памук. Сладък, бързо върви и не ти става тежко от него. Точно олицетворение на Розова захар. Джо Уинстън е голям, силен мечок с меко сърце, който само си мисли, че не иска да се обвързва.  Луна Кларк е волна душа, не искаща просто свалка за една нощ, още повече когато има отговорности в рамките на двамата си малки братовчеди, които си нямат никого. Дечурлигата са сладури и всяка сцена с тях е истинско забавление. Действието е от типа семейна комедия с щипка интрига от миналото на Джо и странната враждебност на малкото градче.
Хуморът е на ниво, диалозите са живи и действието върви бързо напред. Всички, дори второстепенните и епизодичните герои има с какво да допринесат в това отношение и ще се забавлявате искрено.
И стигаме до Кусурът. Който не е свързан с историята, героите или способността на авторката да разказва увлекателно. Не, чисто и просто е свързан с криворазбраното пуританство от българска страна - цяла секс сцена по-малко. Говорим за няколко страници подробни описания, безпощадно изрязани като нещо срамно. Нямаше да го хвана, ако не ми беше попаднала книгата в оригинал, а на фона на сегашната еротична вълна изглежда смешно и жалко. Спрях да сравнявам след това, за да не си докарам нерви.
Лори Фостър е една от онези авторки с много поредици и много взаимовръзки между героите. Сърце на жена бележи началото на поредицата Visitation и същевременно е част от поредицата Winston Brothers and Cousins. Фактът, че това е единствената досега издадена книга на авторката у нас за девет години, не ни оставя голям шанс да видим друг неин роман. Което е жалко, защото ще бъде вървежна. Чете ли някое издателство?

Няма коментари: