Страници

Translate

сряда, 13 юли 2011 г.

Exclusively Yours - Shannon Stacey


Обикновено нямам представа как съм попаднала на някоя книга и защо съм решила да си направя труд да я издиря и да й дам шанс. Този път правя изключение. Помня точно от къде прочетох за авторката и реших да хвана първата книга от трилогията - да, уви, трилогия е, а не съм подхванала другите две.
Кери Даниелс е репортер от големия град. Дошла е в Ел Ей, за да стане някоя и уверено се катери по стълбата на кариерата. Предстои й важно стъпало нагоре. Но не е лесно да направи крачката. Когато редакторката й разбира, че Кери е имала интимна връзка с нашумелия хорър автор Джо Ковалски, тя й дава избор - да измъкне ексклузивно интервю от него или да си намери нова работа.
Джо така и не е забравил първото момиче, което е разбило сърцето му, така че е заинтригуван /най-меко казано/ когато разбира, че се е върнала в малкия им роден град и го издирва. Въпреки че държи на личното си пространство и уединението си в стил Селинджър, той решава да се срещне с Кери, за да завършат това, което е започнало между тях в гимназията.
Така че й предлага възмутителна сделка - да прекара няколко седмици със семейството му на къмпинг, лагеруване на открито и каране на АТВ, а за всеки ден, в който оцелее сред шумните, многобройни, любопитни негови роднини, Кери може да му зададе един въпрос. И да отговори на един въпрос на Джо. Кери се съгласява, работила е и е вложила прекалено много, за да жертва кариерата си.
Но химията по между им все още е силна като репелент против комари, сестрата на Джо иска да й отмъсти, задето е разбила сърцето на брат й, а Кери не е карала АТВ откакто е била на десет години. Кой да знае, че малко изнудване, шумно семейство и няколко горещи романтични момента ще накарат Кери да се усъмни в избора, който е направила преди години и който би трябвало да направи сега?
Всеки знае в какви грехове обвиняват любовните романи - че не са достатъчно достоверни, че са идеализири истории, над които да въздишат жени със съмнителен литературен вкус? Exclusively Yours е един от най-неидеализираните, които някога съм чела. Наистина. Не ме разбирайте погрешно, не е някаква драма. Просто нещата от живота, поднесени с хумор и чар. Дори бих го нарекла роман за взаимоотношенията. Авторката разгръща не само историята на Кери и Джо, но като бонус получаваме по някой поглед и към браковете на сестрата и един от братята на Джо. И докато Джо и Кери трябва да стигнат до щастливия край, то другите трябва да се преборят да запазят своя щастлив край.
От романа разбрах какво е АТВ и ми се прииска да отида на къмпинг със семейство Ковалски, тази откачена банда от деца и възрастни, които знаят как да се забавляват и как да превърнат живота на Кери в ад /не нарочно, естествено/.
Книгата е невъобразимо смешна. Не по начина, по който е Дженифър Крузи, а по свой собствен, индивидуален подход, който дължи много на героите си. От хлапето, което обича да снима възрастните в най-неудобните моменти до сестрата на Джо - Тери, която има да връща на Кери и като не забравяме да споменем Ежегодния пъклен турнир на семейство Ковалски по плажен волейбол. Exclusively Yours трябва да върви с предупредителни знаци "Внимание! Опасност от задавяне от смях, не четете пред хора. Рискувате еднопосочно пътуване до жълтата сграда!".
Ако трябва да търся слабост - нима няма винаги по някоя слабост - това ще са една-две от секс сцените. Твърде претупани и незабележителни на фона на останалото. Може би защото останалото вдига летвата високо.
Съветът ми към читателите - не се колебайте, а нападайте. Към издателите - превеждайте бе, хора! Не е като да не съм ви дала идеи.

Няма коментари: