Страници

Translate

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Don't Look Down - Jennifer Crusie & Bob Mayer


Трябва да забранят със закон мързела. Престъпно мързелива съм и се боя, че нищо няма да ме научи на отговорност. Ето, от сума ти време прочетох Don't Look Down, а държа моите читатели в неведение. Е, стига въздишайте, сега ще ви предложа нещо за четене през време на отпуската, освен ако не сте вече заминали към морето като Крис, разбира се.
Каква е хавата:
Луси Армстронг е режисьор и е дошла в Савана, за заснеме последните четири дни от романтичния екшън филм, наречен познайте... Don't Look Down. Това, което трябва да е лесна работа, се усложнява неимоверно от експерта по каскадите /който е бившият й съпруг Конър Наш/, сценаристката /която е сестра й Дейзи, по някаква причина много изнервена и много нещастна/, умното петгодишно момиче /племенницата й Пепър/, продуцента /коварен ирландец на име Финеган/и един силен и мълчалив каскадьор - бивш военен /Джей Ти Уайлдър, въплъщение на всичките мечти на Луси/. Скоро става ясно, че нещата не са такива каквито изглеждат, дори когато става дума за снимачна площадка и ако Луси не успее да разбере какво става, не само филмът ще е свършен след четири дни.
Джей Ти Уайлдър е дошъл в Савана, за да спечели малко лесни пари като дубльор, докато чака нова мисия от армията /той е зелена берета/. Но това, което изглежда като лесна работа, се усложнява доста от звездата, която дублира /глупака Брайс/, актрисата в главната женска роля, която е решена да го съблазни /празноглавата Алтия, не че той се съпротивлява много/, най-добрият му приятел /пилотът донжуан Рене/, малкото момиченце с бинокъла /Пепър/ и суровата, решителна режисьорка /Луси Армстронг, която се превръща във въплъщение на всичките мечти на Джей Ти/. Тогава получава обаждане от ЦРУ и Уайлдър осъзнава, че някой от оръжията във филма не само не са фалшиви, но и се налага да смаже собствения си пистолет.
Книгата е написана в съавторство от Дженифър Крузи и Боб Майер /него може би го познавате с псевдонима му Робърт Дохърти/, които много хитро са си поделили гледните точки - Крузи е написала сцените от гледна точка на Луси, а Майер - на Джей Ти. Бих казала, че се е получило изключително успешна комбинация, човек може да почувства различният маниер на говорене и мислене на героя и колко се различава от героинята. Адмирации. Това първо.
Второ. В Амазон рейтингът на Don't Look Down не е особено висок и ще ви кажа защо. Не защото книгата е слаба, нито пък блудкава или претупана. Не, времево действието е в рамките на четири дни, но няма да повярвате какво може да се случи за някакви си 96 часа на снимачната площадка на филм с МНОГО проблеми. Слабият рейтинг идва от излъганите очаквания - читателите на Дженифър Крузи са очаквали романтична комедия, читателите на Боб Майер - приключенски трилър. И двата лагера са получили приключенски романтичен трилър комедия. И понеже ще побързате да попитате дали аз съм харесала книгата - харесах я. Много.
Ще ви призная, не си падам по любовни романи от типажа мъжа спасител/ченге/специален агент/военен/тюлен/... и жената жертва, която се нуждае от спасяване. Да, понякога изпадам в криза и мога да харесам и подобен сюжет, но като правило, не. /Тук просто виждам как ще ме пребият с копия на Белязаният Макензи и Мисията на Макензи.../ Но в Don't Look Down Джей Ти ми хареса. За сега той е единствената зелена берета, която не ме дразни. Но пък това се дължи на два факта - макар той да спасява положението повече от веднъж, нищо не е под негов контрол и второ, книгата е комедийна. Всичко, което може да се обърка, се обърква. Всеки закон на Мърфи, който можете да си спомните не само ще се случи, но и ще се случи три пъти. Смяла съм се с глас. Ако сте на плажа, внимавайте да не нагълтате пясък.
Изключително подходяща за четене при всякакви обстоятелства, дори да прекарвате отпуската си в панелния апартамент насред ремонта на кухнята, който продължава повече от предвиденото.
Когато издателите се събудят от съня на Спящата красавица, нека я преведат. Молим.