Страници

Translate

четвъртък, 23 декември 2010 г.

Jennifer Ashley -The Madness of Lord Ian Mackenzie



Трябва да призная един ужасен грях - аз съм от онези хора.

Фетишисти.

И до този момент си мислех, че това е характерно повече за мъжете, отколкото за жените. Господа, извинявам се. С вас съм.

Имам си една мечта..., както казваше рекламата, преди да я съсипят с всевъзможни вариации.

От Красавицата и Звярът до Майлс Воркосиган, вниманието ми може да бъде привлечено от физически, емоционално или психически осакатен/увреден главен герой. А ако авторът има и талант...

Лорд Иън Макензи и братята му имат "очарователна" репутация. Около тях се носят слухове. Той може и да е богат, но е по-лош от женкар - лорд Иън Макензи е убиец. Като малък е бил затворен в лудница. Мистериозен и опасен, Иън трябва да носи знак за опасност със себе си. Самото му присъствие може да донесе скандал и то такъв, който опозорява една жена.

Когато лорд Иън влиза в ложата на госпожа Бет Акърли и годеника й в операта, липсата на маниери от негова страна я изненадва. Наскоро наследила достатъчно пари, за да има избор дали да живее като вдовица, Бет иска просто да си устрои удобен живот. Когато годеникът й напуска ложата, внезапно целият й свят се обръща с главата надолу. Иън нарушава всяко правило на възпитаното общество като й казва неприятни истини за годеника й и й предлага брак.

Бет е чувала, че Иън Макензи е луд, но никога не го е вярвала наистина. А може би в слуховете има частица истина...

Това, което е уникално в книгата, е присъствието на подобен герой. Иън има форма на аутизъм - не може да гледа хората в очите, не може да следи разговор между повече от двама души, помни всичко, което е чул, видял или прочел, може да изсвири музикално произведение след като го чуе веднъж, изпада в пристъпи на ярост, изгубва се в съвършенството на капка вода или рисунък на картина, страда от главоболия, резултат от леченията/мъченията на лекарите от детството му.

Да кажем няколко думи за Бет. Тя е израстнала в бедност,разбираща, любяща, с чувство за хумор, намира някои от нравите на висшето общество за абсурдни, тя е всичко от което се нуждае Иън и може би заради това той е толкова привлечен от нея. Напомня ми много на една друга героиня, обаче от различен жанр.

Смесицата от романтика, неразкрити убийства, ужасни подозрения и тайни от миналото би била пресилена, ако книгата не бе толкова добре написана. Въпреки, че действието се развива във викторианска Англия, това е една от най-съвременните като идеи и послания книги в жанра исторически любовни романи. Не във всеки можеш да срещнеш теми като хомосексуални отношения и сексуални фетиши, разгледани с разбиране и симпатия. Това не е целта на книгата, разбира се, но е радващо да го видиш.

Книгата е част от поредицата за семейство Макензи и е силно начало. Дано качеството да се запази и по-нататък. Преглеждайки първите петдесет страници на следващата - Lady Isabella's Scandalous Marriage, не мога да бъда голяма оптимистка. Лудостта на лорд Иън Макензи вдига летвата високо и авторката ще има нужда да се представи като Стефка Костадинова в третата книга /The Many Sins of Lord Cameron /, за да възвърне надеждите на читателите си.

Както винаги, оставаме с надежда, че бг издателства ще се събудят и ще ни зарадват с тази книга.

Jennifer Crusie - Bet me: Един облог, една любов и много понички...


Има книги, които са интересни единствено за първи прочит. После забравяш за тях и повече нямаш желание да ги препрочиташ.

Е, Bet Me не е от тях.

Минерва Добс знае, че "и живели щастливо до края на дните си" го има само в приказките, особено с мъж, поканил я на вечеря, за да спечели облог. Кал Мориси знае, че обвързването е невъзможно, особено с жена, опака като Мин Добс. Когато си казват сбогом в края на вечерята си, броят тази вечер за провал и се споразумяват никога повече да не се виждат. Но Съдбата /главната буква не е случайна/ има други планове и не минава дълго време, преди Кал и Мин да се разправят с ревнив бивш, понички Криспи Крийм, решителна психоложка, теорията на хаоса, ужасяващо интелигентна котка, пиле марсала и повече рисковани предложения, отколкото някой от двама им е сънувал. Включително най-големия облог от всички - истинската любов.

Удивителното в Bet Me, е че като представител на поджанра романтична ситуационна комедия, успява да поддържа интереса ми непрекъснато, след всяко препротичане.

Книгата е замислена като противовес на класическия /и клиширан/ любовен роман, където героите се влюбват от първия път и всичко върви по мед и масло в отношенията им. Хуморът е изпепеляващ, по един абсурдно-смешен начин, защото наистина МОЖЕШ да подапнеш в подобни ситуации. Въпреки това историята успява да е трогателна и прекрасна и читателките, също както и Мин, се влюбват в Кал. Знам, че АЗ го сторих.

Едни от любимите ми моменти са, когато отиват на неделен обяд у нейните родители, когато отиват на обяд у неговите родители - всичко минава малко или много зле, но двамата са страхотни заедно. Песента на Елвис, която Кал изпява, защото го предизвикват, винаги ще остане в спомените ми. И естествено, първата им целувка. Не във всяка книга целувката е последвана от..... Нее, няма да ви кажа.
Оставаме с надеждата, че бг издателства ще запълнят пропуска и ще купят правата.

вторник, 14 декември 2010 г.

За целите на този блог, егото и нуждата от препоръки

Можем да извъртаме и да шикалкавим, но истината е една - всеки, който съзада блог иска трибуна.
И има его.
И иска да остави следа.
Реших да префасонирам този стар блог и да го превърна в нещо полезно за една широка дамска публика, която чете любовни романи.
Осъзнах, че ако търся препоръка за някой роман, на бг няма място, където да я намеря, освен едно-единствено. За мен не е проблем, бидейки от англоразбиращите, но за много е.
Мили дами, това е за вас.
И за егото ми.
Но най-вече за вас.